Siostrzeniec założyciela KFC zdradził przepis na słynną panierkę!

Przepis na panierkę słynnych kurczaków sieci KFC od momentu powstania firmy był ściśle strzeżoną tajemnicą. Za sprawą siostrzeńca Harlanda Sandersa, założyciela KFC, ta sytuacja uległa jednak zmianie. Mężczyzna postanowił zdradzić w czym tkwi sekret jej niepowtarzalnego smaku.

Siostrzeniec Harlanda Sandersa, Joe Ledington, pokazał album z zanotowanym w nim odręcznie przepisem dziennikarzowi "Chicago Tribune". "To 11 ziół i przypraw, które miały być na zawsze utrzymane w sekrecie" - powiedział Joe Ledington.

Reklama

Jesteście ciekawi jak wygląda przepis na idealnego kurczaka serwowanego w KFC? Już wyjaśniamy co i jak! Żeby ją zrobić będziecie potrzebowali 11 przypraw, które należy wymieszać z dwiema szklankami białej mąki. Oto one:

- 2/3 łyżki stołowej soli,
- 1/2 łyżki stołowej tymianku,
- 1/2 łyżki stołowej bazylii,
- 1/3 łyżki stołowej oregano,
- 1 łyżka stołowa soli selerowej,
- 1 łyżka stołowa czarnego pieprzu,
- 1 łyżka stołowa sproszkowanej musztardy,
- 4 łyżki stołowe papryki,
- 2 łyżki stołowe soli czosnkowej,
- 1 łyżka stołowa mielonego imbiru,
- 3 łyżki białego pieprzu.

Co robimy dalej? W misce mieszamy mąkę z ziołami i przyprawami. W osobnym naczyniu mieszamy maślankę z jajkiem robiąc to dotąd, dopóki się ze sobą nie połączą. Moczymy kurczaka w tej mieszance i pozostawiamy go w niej na 20-30 minut.

Po tym czasie wyciągamy kurczaka i pozwalamy ociec nadmiarowi płynu. Następnie zanurzamy kawałki kurczaka w mące z przyprawami tak, by pokryła ona jego całość - nadmiar panierki usuwamy. Kurczaka kładziemy na kracie umieszczonej nad blaszką i zostawiamy go tam na 20 minut.

Kolejną rzeczą jest rozgrzanie oleju (nie używamy go za dużo, by mięso za mocno nim nie nasiąkło) w dużym naczyniu do temperatury 176 stopni Celsjusza. Na raz smażymy po 3-4 kawałki, żeby nie przepełnić garnka i utrzymać temperaturę. Mięso smażymy przez około 15-18 minut do momentu aż kawałki kurczaka będą miały złocisto-brązowy kolor. Obracamy je tylko raz. Usmażonego kurczaka przenosimy następnie na blaszkę pokrytą ręcznikami papierowymi, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. To wszystko!

Zobacz również:

QUIZ - jesteś znawcą słodyczy? Sprawdź to!

Gadające jedzenie! Ten widok bawi do łez!

To nie żart! Te lody naprawdę są czarne!

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: jedzenie | ciekawostki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje