Przed kilkoma dniami media obiegła wiadomość, zgodnie z którą firma Ferrero, producent słynnej Nutelli, miała mieć kłopoty ze swoim sztandarowym produktem, gdyż rzekomo okazał się on być rakotwórczy. Producent wydał w tej sprawie specjalne oświadczenie.
Zamieszanie wokół Nutelli zaczęło się po tym, jak w mediach pojawiła się informacja, że Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności podał informację o składnikach mogących powodować raka oraz o tym, że wykorzystywany w produkcji Nutelli olej palmowy może zawierać czynniki rakotwórcze, powstające przy podgrzewaniu go do temperatury 200 stopni Celsjusza.
Firma Ferrero, producent popularnego kremu, wydała w tej sprawie specjalne oświadczenie:
"Nutella jest bezpieczna dla zdrowia. Nutella nie zawiera składników kancerogennych. Nutella nie została w żadnym kraju usunięta z półek żadnych supermarketów. Włoska sieć COOP wycofała produkty zawierające olej palmowy sprzedawane pod marką własną COOP" - czytamy w treści komunikatu.
"Surowce i procesy stosowane w produkcji Nutelli są w pełni zgodne z wymaganiami określonymi przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). W swoim raporcie z maja 2016 roku EFSA nie odniosła się do żadnego konkretnego produktu spożywczego."
"Bezpieczeństwo i zdrowie Konsumentów jest największym i najważniejszym priorytetem Ferrero. Pragniemy podkreślić, że produkty Ferrero są bezpieczne do spożycia" - głosi dalsza część oświadczenia, które w całości znaleźć można tutaj.
Co o tym sądzicie? Czujecie się uspokojeni czy jednak zamieszanie wokół Nutelli skutecznie was do niej zniechęciło? My mamy teraz osobiście w głowie lekki mętlik, ale pewnie wszystko skończy się tak, że jeszcze nie raz po nią sięgniemy. Z wami jest podobnie? Czekamy na komentarze.
Ilość cukru w tych produktach mocno cię zaskoczy!
Naukowcy nie mają wątpliwości! Czekolada poprawia inteligencję!
Jego desery to małe cudeńka! Ten włoski cukiernik to prawdziwy artysta!